Vergroot je innovatiekracht door subsidies

Bezuinigen is een veel gehoord thema, al helemaal in deze tijden van inflatie en stijgende prijzen. De uitdagingen om (digitale) zorg verder te ontwikkelen en tegelijkertijd zorg betaalbaar en kwalitatief hoog te houden is ingewikkeld. Het veranderen van processen en innoveren, zoals een nieuwe technologie implementeren, is op termijn arbeidsbesparend, maar voor dat het zo ver is kost het meer tijd en veel geld. Budget om uit eigen middelen te financieren, is er vaak niet of lastig vrij te maken.

Hulp bij financiering en subsidieaanvragen
Zorgorganisaties zoeken daarom hulp bij financiering. Daarbij denken ze vaak aan hun grootste financierders (Zorgkantoor, zorgverzekeraar, gemeenten) om via innovatiegelden kosten vergoed te krijgen. Dit veroorzaakt zeker een flinke impuls, maar zij vergoeden vaak niet alle delen van de benodigde investering. Zij financieren bijvoorbeeld wel de (extra) cliëntgebonden tijd, maar niet de opleidingskosten van personeel of de benodigde technologie zelf. Dat moet dan weer uit eigen budget komen. Het is daarom interessant om ook te kijken naar subsidieregelingen voor het bijdragen aan deze innovatiekosten. Vanuit HVEZ vragen we regelmatig subsidies aan voor onze opdrachtgevers. Uit onze ervaring blijkt, afhankelijk van de subsidie, dat vaak 50-75% van de kosten wordt vergoed. Soms wel tot 100%.

Mogelijkheden subsidies zijn groter dan je denkt
Toch merken we dat organisaties terughoudend zijn voor het indienen van een subsidieaanvraag. We horen geregeld het argument ‘De drempelbedragen zijn te hoog, dat halen wij nooit’. Eens, de drempelbedragen zijn soms moeilijk te behalen. Zeker voor middelgrote of kleine organisaties. Maar kijk ook eens naar de mogelijkheid van het indienen van aanvragen samen met (regionale) partners. Mogelijk wil een collega-zorgaanbieder hetzelfde product innoveren en halen jullie met een gezamenlijk aanvraag wél het drempelbedrag.

Aan de andere kant is het soms ook goed uitpluizen wat er onder de subsidie valt. Er zijn subsidies die de opleidingskosten, de verleturen van personeel, de cliëntgesprekken en het projectleiderschap (eventueel door extern) allemaal vergoeden. HVEZ helpt je met het maken van een uitgebreide analyse met mogelijke knelpunten en oplossingsrichtingen. Deze analyse maken we aan de hand van onze Organisatiebloem. De oplossingen uit de analyse kan je koppelen aan de thema’s van de subsidie. Dan blijkt zo’n drempel een stuk dichterbij te komen en is een vergoeding van 75% het zetje om in een implementatieversnelling te komen.

Op voorwaarde kan je je instellen
Een ander argument dat we horen om geen beroep te doen op een subsidie is ‘Subsidies hebben te veel eisen’. Ja, er zijn voorwaarden verbonden aan de subsidies. Maar deze zijn gelukkig op voorhand bekend. Zorg na een toekenning van een subsidie dat je ook de verantwoordelijkheden en de processen zo inricht, dat je voldoet aan de voorwaarden. En dat personeel op de hoogte is dat bijvoorbeeld de aanwezigheidslijst per opleidingsdeel getekend moet worden. Dit scheelt veel werk in de verantwoording achteraf en zorgt ook voor inzicht of je de subsidie goed kan verantwoorden.

HVEZ helpt je bij het doen van subsidieaanvragen
Een subsidie aanvragen kost tijd, maar levert vaak ook veel op. Laat het daarom niet lopen, omdat je niet weet waar je moet beginnen of er geen tijd voor hebt. Onze medewerkers dienen regelmatig subsidies in voor opdrachtgevers. Wij zijn bekend met de diverse mogelijke regelingen. Wil je weten op welke subsidie jij met jouw project een beroep kan doen en/of wil je hulp bij het doen van een aanvraag? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag.