Organisatiebloem in de praktijk

Bloemen zijn er om van te genieten, aan te ruiken, te plukken. Bloemen groeien, brengen plezier, creativiteit en kleur. Bloemen zijn een levend organisme, zij hebben geen vaste structuur en bestaat niet uit vaste bouwstenen. Wij van Kok & Partners geloven dat een organisatie en een veranderproces ook een levend organisme is, die net als een bloem een natuurlijk groei doormaken. Daarom ontwikkelden wij op basis van een bloem een organisatiemodel dat ondersteunend is bij het oplossen van complexe organisatievraagstukken die voorkomen bij digitale transformatie. Met onze Organisatiebloem worden alle facetten (alle blaadjes) van een organisatie in beeld gebracht, die van invloed zijn op veranderprocessen. Om de facetten in beeld te brengen, gebruiken wij onze Transformatietool. Dit is een digitale omgeving, waarin je als organisatie zelf de analyse van de huidige situatie kunt maken.

Projectleider Brenda van Zeeland, vertelt over de toepassing van de Organisatiebloem en Transformatietool bij één van onze opdrachtgevers.
In juni dit jaar ben ik met de Organisatiebloem en onze Transformatietool aan de slag gegaan bij een van onze opdrachtgevers. Daar werk ik als ondersteunend projectleider aan het duurzaam implementeren van technologische zorginnovaties. Op de verschillende basiselementen van de bloem heb ik met behulp van de tool medewerkers bevraagd. Persoonlijk met interviews en met vragenlijsten. Ik stelde hen vragen over onderwerpen waar zij in het dagelijks werk niet altijd bewust bij stilstaan, omdat het een onderdeel is geworden van de manier van werken. Op het moment dat je bijvoorbeeld de vraag stelt ‘Werkt de wifi overal?’, dan vindt men het vanzelfsprekend dat het op sommige plekken in de organisaties niet functioneert. Ze hadden op die plekken zelfs hun werkwijze erop aangepast. Door het erover te hebben, kwam men erachter dat het eigenlijk niet wenselijk is en dat het overal moet werken. Het lijkt iets simpels, maar door het te bespreken worden verbindingen gemaakt tussen afdelingen/teams en worden zaken opgelost die effect hebben op het werkplezier en de kwaliteit (mensen, structuur, uitkomsten) van de organisatie.

Aandachtsgebieden inzichtelijk
In totaal heb ik van 20 medewerkers opbrengsten verzameld. Deze opbrengsten heb ik samengevat in ons bloemmodel (zie hieronder), waardoor het voor de organisatie inzichtelijk werd wat de aandachtsgebieden zijn. Dat overzicht was eerst confronterend, want niet alle bloemblaadjes scoorden hoog. Toch kwam men met het model vrij snel zelf al tot inzicht waardoor dit kwam en welke invloed het lage getal van “dat ene blaadje” had op het totaal.

Lerende organisatie
Met de Transformatietool kunnen medewerkers op praktisch niveau aan de slag met onze Organisatiebloem-methodiek. Vanaf het moment dat ze ermee werken, is de organisatie aan het leren, worden zaken aan het licht gebracht die mensen mogelijk voor lief hebben genomen in de organisatie en kan men werken aan de aandachtpunten om tot volle bloei te komen. Dat geeft weer plezier en kleur aan de werksituatie.

Meer weten over de Transformatietool en Organisatiebloem?
Klik hier of neem contact met ons op. We vertellen je er graag meer over.