Een leerzame dag op het Health Valley Event, met een robotpoes, Dolf Jansen en een marathon

– door Brenda van Zeeland, programmamanager HVEZ

 

Het overkomt mij niet dagelijks dat er ineens een robot voorbij rijdt met een poezenkop, maar dat is precies hoe mijn dag op 17 maart 2022 begon. Dus ik wist meteen, dit wordt bijzonder.

Ik was in een schitterend gebouw van Pathé Nijmegen tijdens het Health Valley Event, een congres over innovatie, wetenschap en ondernemen. Als programmamanager bij HVEZ ben ik erg geïnteresseerd in deze onderwerpen. Ik heb me een dag lang ondergedompeld in het evenement en deel hier met jullie graag de hoogtepunten.

 

“Letterlijk de schuifdeuren door, reed een robot met poezenkop ineens vlak voor mij langs.”

 

 

Ik leerde als eerste dat een congres tegenwoordig ook hybride kan. Je kunt kiezen of je live aanwezig bent of online. Nu het eindelijk weer kan en mag, vond ik het toch fijn om voor de complete ervaring te gaan, en er live bij te zijn. Je maakt dan toch net andere dingen mee. Zoals gelijk al bleek bij binnenkomst. Letterlijk de schuifdeuren door, reed de eerder genoemde robot met poezenkop ineens vlak voor mij langs. Dat is nog eens leuk binnenkomen.

 

“Met humor en veel woorden in het Engels met een heerlijk Hollands klei accent wist Dolf Jansen ons warm te maken”

 

“Naamtag” opgehaald en klaar voor de eerste sessie, de opening. Dolf Jansen was er als spreker en dagvoorzitter van het evenement. Met humor en veel woorden in het Engels met een heerlijk Hollands klei accent wist hij ons warm te maken voor het congres wat de derde en laatste dag in ging. Hij vertelde dat er 25 nationaliteiten aanwezig zijn geweest over de drie dagen heen.

Er waren veel hoogtepunten, maar er is er een die er voor mij echt uitsprong. Het verhaal van Baukje van de Heuvel over fit4Surgery heeft grote indruk op mij gemaakt.

 

“Een operatie is als het rennen van een marathon, hoe beter getraind, hoe beter je de operatie doorstaat”. – Baukje van de Heuvel

 

Baukje van de Heuvel is chirurg en heeft ons meegenomen in haar gedachtegang over hoe zwaar operaties kunnen zijn voor mensen. Zij vertelde dat mensen die te horen kregen dat ze darmkanker hadden en geopereerd moesten worden zich voor de operatie depressief voelden, minder gezond gingen eten met als risico; langer in het ziekenhuis en meer kans op complicaties.

Ze gebruikt de metafoor marathon, om aan te geven wat het effect is van een operatie op het lichaam. En dan kom je snel uit bij de vraag: wie loopt er ongetraind een marathon? Niemand toch? Dus waarom gaan we de mensen van het moment van de diagnose tot en met herstel van de operatie niet anders begeleiden? Ze heeft een onderzoek gedaan met zeer bijzondere resultaten.

Patiënten krijgen vanaf het moment dat zie horen dat ze darmkanker hebben begeleiding van een diëtist, fysiotherapeut en psycholoog. De kosten hiervoor zijn 1000 euro. Dan komt de operatie en wat blijkt? Op meerdere fronten is er een significante verbetering! Het aantal sterfgevallen is afgenomen van 11 naar 3%, er treden 51% minder complicaties op, men hoeft gemiddeld 2 dagen minder in het ziekenhuis te zijn, 80% van de rokende deelnemers stopt, 80% is na vier weken hersteld dat was 40% etc.

 

“Dit soort uitkomsten zijn zo bijzonder dat je je afvraagt waarom we dit niet gelijk in alle ziekenhuizen toepassen.”

 

Wat een schokkende mooie getallen. Diep onder de indruk van dit gegeven ben ik echt van mening dat de zorg die we nu verlenen veel meer lean en mean moet worden dan het nu is. Dit soort uitkomsten zijn uiteraard zo bijzonder dat je je afvraagt waarom we dit niet gelijk in alle ziekenhuizen toepassen.

Eigenlijk moeten we in alle zorgsectoren scherp blijven op dit soort processen om het beter te blijven ontwikkelen. Dit is precies de toegevoegde waarde van HVEZ: meedenken in processen en ze beter te maken. En bestaande innovatieve methodieken te delen zodat we er allemaal van kunnen leren.

 

Fit4Surgery is een programma voor patiënten die geopereerd gaan worden. Het heeft als doel om de conditie van de patiënt te verbeteren, zodat iemand beter bestand is tegen de operatie. ‘Hoe fitter erin, hoe fitter eruit’. Dit wordt prehabilitatie genoemd. Het programma bestaat uit fysieke training, verbeteren van voeding, mentale begeleiding, het behandelen van specifieke ziekten of kwetsbaarheden en het stoppen met roken en drinken van alcohol. Ook in de korte tijd die er soms is tussen moment van diagnose en operatie, kan de conditie flink verbeterd worden. Dit resulteert onder andere in minder complicaties, kortere opnameduur en sneller herstel.


Een heerlijk prikkelend congres, met alle facetten van innovatie en gezondheidszorg in zijn breedste omvang”

 

De innovatieprijs werd uitgereikt aan helpsoq, een automatische steunkous oprol machine, om kousen moeiteloos aan te trekken. Verder veel netwerkmomenten, workshop falend vooruit, leren van durven experimenteren, meeting met de VG-innovators, microcosmos, 5 verschillende VR en ER brillen opgehad met allemaal andere doeleinden, van bewegen, tot revalidatie, tot beleving, ontspanning. We hebben brandjes geblust, vlinders gevangen en ballonen lek geprikt.

Het was een heerlijk prikkelend congres, waar alle facetten van innovatie en gezondheidszorg in zijn breedste omvang aan bod zijn gekomen. Voldaan stapte ik het pand uit, de robot met kattenkop stond tevreden in de hoek.